top of page

Köpeklerde Kalça Displazisi, Erken Teşhisin Önemi

Köpeklerde doğmasal kalça çıkığı

Büyük ırk köpeklerin yaygın bir hastalığı olan kalça displazisi ciddiyetine ve safhasına göre değişik yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Kalça eklemini oluşturan kemik başı ile eklem çukurluğu arasındaki uyumsuzluk nedeniyle eklem aşırı bir şekilde içeri ve dışarı girip çıkar. Bu şekildeki aşırı eklem gevşekliği sonucu eklem deformasyonu, ağrı, topallık ve sonunda eklemin dejenerasyonu- kireçlenme oluşur.

köpek kalça eklemi dejenerasyonu
İleri derecede eklem dejenerasyonu

Hastalığın büyük ırk köpeklerde daha çok görülmesinin nedeni hızlı büyüme ve ağırlık artışı ile genetik özelliklerdir. Kalıtsal olarak anne ve babadan yavrulara geçer. Bu yüzden bu tip köpeklerin üretilmemesi önemlidir. Bu hastalığın erken tanısı için Distraksiyon Radyografi-PennHIP büyük avantaj sağlamakta ve genellikle büyük operasyonlara gerek kalmasını önlemektedir. Dört aylık bu özel röntgen çekim tekniği ile köpeğinizin hareket halinde kalçasının ne ölçüde dışarıya çıktığını objektif olarak ölçmek mümkündür. Bu yaşta tespit edildiğinde ancak 5 aylığa kadar daha iyi sonuç alınabilen ve basit bir operasyon tekniği olan JPS ile sorun çözülebilmektedir. Lütfen büyük ırk köpeklerde aşı programı kadar önemli bir konu olan Distraksiyon röntgenini 4 aylıkken çektirmeyi ihmal etmeyiniz.


Tedavide  akupunktur, fizik  tedavi, altın implantasyonu, JPS, TPO, Darthroplasti, Caput Femoris Rezeksiyonu ve Total Kalça Protezi kullanılır. Bu uygulamaların tümü Bahçeşehir'deki kliniğimizde yapılabilmektedir. Ancak tavsiyemiz size bu konuda sunulan seçeneklerin gözden geçirilmesi ve doğru karar verebilmeniz için ikinci görüş almanız olacaktır. Kliniğimiz whatsapp numarası ya da emailine köpeğinizin röntgenleri ile yürüyüş videolarını göndermeniz durumunda görüşümüzü memnuniyetle size bildirebiliriz.

354 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page