19. yüzyılın ortalarında keşfedilen ozon, bağışıklık modüle edici, antibakteriyel, anti-viral, anti-fungal, anti-inflamatuar ve anti-kanser etkileri nedeniyle 100 yılı aşkın süredir tıbbi olarak kullanılmaktadır. 1931'de Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanan Otto Warburg “Kanserin tek bir ana nedeni vardır… vücut hücrelerinin normal oksijen solunumunun anaerobik (oksijensiz) hücre solunumuyla değişmesi” sonucuna varmıştır. Ozonun oksijenli, kararsız moleküler yapısı, anaerobik bir ortamda hayatta kalmak için evrimleşen kanser hücrelerine meydan okur. Araştırma ayrıca göstermiştir ki, bir oksijen açısından zengin bir ortamda, sağlıklı hücreler kendi etrafında enzimatik bir koruyucu tabaka üretirken bu virüsler, bakteriler ve mantarlar ve kanser gelişiminin tüm potansiyel öncülerini itmektedir. Ozon, bu koruyucu hücre zarı tabakasına sahip olmayan kanser hücrelerini hedef alarak sağlıksız hücrelerin apoptozuna (normal olarak ölmesine) katkıda bulunur. Ozon bu nedenle sağlıklı hücrelerin oluşumuna ve sağlıksız hücrelerin yok edilmesine katkıda bulunur.
Veteriner kanser hastaları için tedavi şekilleri
Terapi sıklığı nedir?
Ozon tedavisi, hastalığın ciddiyetine bağlı olarak her dört haftada bir yapılır. Bazı durumlarda, haftada iki kez tedavilerden oluşan bir başlangıç protokolü başlatılır. Gerekirse, hasta sahibinin evde ozon jeneratörü satın almasıyla evde kullanım için rektal ozon veya inhalasyon ozonunun kullanıldığı günlük tedaviler programlanabilir.
Ozon damar içi tedavisi
Kanser tedavileri için, böbrek ve karaciğer hastalığı, enfeksiyon hastalıkları ve geriatrik hastalarda tedavilere ek olarak, ozonlanmış izotonik ve ozon gazı hastaya intravenöz olarak geri verildiğinde kanı oksijenlendirir, böbrekleri ve karaciğeri perfüze eder, filtrasyonu arttırır ve fonksiyonları düzeltir. Pıhtılaşmayı önlemek için, heparinize enjektöre hastadan hasta boyutuna göre bir miktarda kan çekilir ve ozon gazı enjektöre eklenir. Ozonlanmış kan daha sonra hastaya damar yoluyla geri verilir.
Rektal ozon
Prostat ve mesane kanseri vakalarında, detoksifikasyona ek olarak, ozon, rektal katetere bir enjektör veya insüflasyon torbası yoluyla rektal olarak uygulanır. Ozon gazı hemen rektal doku dolaşımı yoluyla emilir ve kolon hücrelerinin mitokondrilerine girebilir.
Ozonlu izotonik enjeksiyonları
Bunlar, çeşitli bölgelerdeki tümörler için vajinal kanala veya mesaneye veya genel bir tedavi olarak deri altı yoldan enjekte edilebilir. İnfüzyonlar ayrıca enfeksiyonları önlemek için gözleri, kulakları ve yaraları yıkamak, ameliyatta abdominal yıkama için ve diş tedavileri sırasında kullanılabilir. Ozon infüzyonları enfeksiyon riskini azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmaktadır.
Ozonlu gaz enjeksiyonu
Ozon oksijen karışımı gaz, haftada bir veya iki kez tümörlerin etrafına ve altına bunları küçültmek için doğrudan enjekte edilebilir. Ayrıca lezyon içine de enjekte edilebilir; ancak hasta bu teknikle daha şiddetli bir enflamatuar yanıt yaşayabilmektedir. Ayrıca, ozonlanmış gaz enjeksiyonları, kök hücreleri uyarmak için eklemlerde ve yalama granülomları gibi diğer iltihaplanma alanlarında iyileşmeyi sağlamak için proloterapi ile birlikte kullanılabilir.
Ozonun solunum yoluyla verilmesi
Bu ozon tedavisi yöntemi özellikle nazal ve sinüs tümörleri, kronik rinit veya akciğer kanseri için faydalıdır. Akciğerlere, burun yollarına ve sinüslere zarar verebilecek zararlı bileşenleri uzaklaştırmak için önce ozon gazı zeytinyağı ile süzülmelidir. Zeytinyağı ile köpürtüldüğünde ozonitler üretilir. Bu, solunum dokularında iltihaplanmaya ve hasara yol açan oksitlerle kimyasal reaksiyona neden olan doğrudan ozon gazının alınmasını önlemiş olur. Bu kritik adımı gerçekleştirmeden asla doğrudan solunmamalıdır. Ozon daha sonra hastaya anestezi maskesi kullanılarak veya bir kafeste çadır yapılarak verilebilir.
Ozon tedavisi, kedi ve köpek kanser hastalarında hayatta kalmayı, en önemlisi yaşam kalitesini artıran ekonomik, öğrenmesi kolay ve uygulaması kolay bir yöntemdir. Ozon tedavisini yapacak veteriner hekimin olası komplikasyonların yaşanmaması için mutlaka eğitimden geçmesi şarttır.
Comments