
Sıcak, güneşli bir günde 35 kiloluk, golden köpeğinizle birlikte yürüyüş yapıyorsunuz. Kendinizi spor yaptığınız, biraz da ter attığınız için iyi hissediyorsunuz. Ama sonra Goldi’ye baktığınızda onun pek de iyi olmadığını görüyorsunuz. Gözleri sanki boş bakıyor gibi, nefes nefese ve yürümemek için tasmasını geri çekiyor; şaşkın halde... "Hava o kadar da sıcak değil " dediniz kendi kendinize. Peki, o zaman Goldi’nin nesi var böyle? Sizin için hava çok sıcak olmayabilir ancak Goldi muhtemelen sıcak çarpması yüzünden böyle oldu.
Özellikle havaların ısınmasıyla kliniklerimize yaygın başvuru nedenlerinden biri de sıcak çarpması olmaktadır. Bu durum özellikle uzun yürüyüşler, sıcakta güneş altında bağlı kalan, kapalı balkon gibi havalandırması olmayan küçük alanlarda ya da araba içerisinde kalan köpeklerde sıklıkla görülmektedir.
Köpeklerde Sıcak Çarpması Olduğunda
Köpeğiniz vücut ısısını düzenlemekte sorun yaşadığında sıcak çarpması yaşar. Köpeğiniz sizin gibi terlemez- sadece burnunda ve patilerinin altında ter bezleri vardır. Ve aşırı ısındığında tek çaresi solumaktır ki bu bazen yeterli olmaz. Bunun üstüne bir de vücudunu örten kürkü ve patilerinin genellikle sıcak betonla doğrudan temas halinde olduğu gerçeğini ekleyin. Bu şekilde düşündüğümüz zaman onların bizlerden nasıl çok daha fazla ve daha hızlı ısınabileceğini görmek kolay olacaktır. Ve bu durum çok da tehlikelidir.
Bir köpeğin normal vücut ısısı yaklaşık 38 ila 39 derece arasındadır. Bir köpek 40,5 derecenin üzerinde sıcak çarpması yaşamaya başlayacaktır. 41 ila 42 derece civarında, geri döndürülemez organ hasarı meydana gelebilir. Hatta ölüme bile neden olabilir.
Köpeğimde Sıcak Çarpması Olduğunu Nasıl Anlarım?
Peki, köpeğinizin sıcak çarpması ile mücadele ettiğini nasıl anlarsınız? Gözleyeceğiniz belli şeyler vardır. Özellikle hava sıcak olduğunda ve kapalı yerlerde iseniz çok dikkatli olun. Köpeğiniz ne kadar uzun süre bu duruma maruz kalırsa, oluşacak hasar da o kadar kötü ve geriye dönüşümsüz olur. Her zaman elinizin altında bir termometre bulundurun ve sıcak çarpmasından şüpheleniyorsanız köpeğinizin vücut sıcaklığını kontrol edin.
İşte köpeklerde dikkat edilmesi gereken sıcak çarpması belirtileri:
Aşırı nefes nefese kalma
Derin nefes alma ve bayılma durumu
Aşırı susuzluk
Sırlı gözler
Tükürük salgısında artış
Soluk veya grimsi kuru diş etleri
Parlak veya koyu kırmızı dil veya diş etleri
Hızlı veya düzensiz nabız
Ürkme, şaşırmış gibi bir durum, kafa karışıklığı, dikkatsizlik
Kusma ve / veya ishal
Anüsten kan gelmesi
Çöküp kalma
Pug ve Boxer gibi düz yüzlü ırklar, yaşlı köpekler ve yavru köpekler daha da büyük risk altındadır. Yine kalp, akciğer problemlerine sahip köpekler de daha hızlı ısınır. Aşırı ısınma durmazsa, köpeğinizin nefesi yavaşlar veya durur ve nöbet geçirebilir veya komaya girebilir. Bu işaretlerden herhangi birini fark ederseniz hemen harekete geçmeniz gerekir. Peki, köpeğinizin sıcak çarpması olduğunu düşünüyorsanız veteriner hekime gidinceye kadar ilk önce ne yapmalısınız?
Köpeğimin Sıcak Çarpması Var, Ne Yapmalıyım?
Sıcak çarpması söz konusu olduğunda işler hızlı ilerler. Bu yüzden bir problem tespit ettiğiniz anda harekete geçin. Vakit kaybetmeyin ve aşağıdakileri uygulamaya çalışın.
1. Onu Gölgeye Alın
Isı bariz bir sorun olduğundan, amaç onu oradan ve doğrudan güneş ışığından uzaklaştırmaktır.
2. Soğuk Su Uygulayın
Daha büyük kan damarlarının olduğu bacakların iç kısmına, midesine ve ayak tabanlarına hemen su tutun. Musluktan veya hortumdan akan suyu kullanın.
3. Su ile Isının Buharlaşmasına İzin Verin
Köpeğinizin soğumasına yardımcı olmak için, üzerine koyduğunuz suyun buharlaştığından emin olmak istersiniz. Onu ıslak bir havlu veya battaniye ile örtmeyin. Suyun buharlaşmasına yerine bu bir sauna etkisi yaratacaktır. Onu bir köpek kulübesi gibi kapalı alanlardan uzak tutun. Bunun yerine, onu bir fan veya klimadan gelen hava akımının yakınında tutun.
4. Hareket Etmesini Sağlayın
Köpeğiniz soğurken onu ayağa kaldırmaya ve yavaşça dolaşmaya teşvik edin. Çünkü soğutulmuş kanının vücutta dolaşmasını istiyoruz.
5. Ona Küçük Miktarlarda Su Verin
Çok fazla suyu çok hızlı verirseniz, kusmaya veya şişkinliğe neden olabilir.
Su istemiyorsa ona tavuk veya et suyu verebilirsiniz. Asla insan enerji içeceği vermeyin.
6. Onu Veteriner Hekime Götürün
Köpeğiniz soğumaya başladığında, onu hemen veteriner hekime götürün. Köpeğinizi çok uzun süre soğutmaya devam ederseniz bu kez de köpeğinizde hipotermi (vücut ısısının normalin altına düşmesi) riski ortaya çıkabilir. Bu nedenle köpeğiniz iyi görünse bile, veteriner hekim muayenesine ihtiyacı olacaktır. Organlarında sizin göremediğiniz, altta yatan hasar olabilir. Sıcak çarpmasının etkileri 48 ila 72 saat sürebilir.
Sıcak çarpmasını takiben en yaygın ölüm nedeni yaygın intravasküler koagülopatidir. Bu, kanın vücutta- damarlarda pıhtılaşması durumudur. Sıcak çarpması olayından saatler veya günler sonra ortaya çıkabilir. Yine, köpeğiniz çok daha iyi görünse bile, emin olmanın en iyi yolu veteriner hekiminizi ziyaret etmek olacaktır.
Comments