Kedi ve Köpeklerde Felçler
Kedi ve köpeklerde merkezi sinir sistemi ve çevresel sinirler ile ilgili çeşitli felçler görülebilmektedir. Bunların nedeni çoğunlukla vurma, çarpma, trafik kazası, yüksekten düşme gibi travma kaynaklı olabildiği gibi, ilgili sinirlere bası yapan tümörler, disk fıtıkları ya da bazı yangısel nedenlerle de felçler oluşabilmektedir.
Oluştukları yere göre her iki arka bacak felci (parapleji), tüm bacakların felci (quadropleji) ya da lokal felçler (paraliz) şeklinde görülebilmektedir.
Teşhis için kapsamlı bir nörolojik muayene sonrası röntgen, tomografi ve MR gibi görüntüleme yöntemleri kullanarak kesin yer ve neden saptanarak tedavi planı ortaya konur.
Tedavi yöntemi yine felcin yeri, nedeni, oluşumunun üzerinden geçen süre gibi kriterler göz önünde bulundurularak seçilir. Tedavi seçenekleri ilaç tedavisi, fizik tedavi, lazer, akupunktur ve cerrahidir.
Felçli kedi ve köpeklerde bakım
Felçli kedi ve köpeklerde özellikle temizlik önemlidir. İdrarını ve dışkısnı kaçıran hayvanların temiz ve kuru tutulması deride açılmaları ve yaraları önlemek açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Hasta altı bezlerinin kullanılması ya da kedi ve köpekler için hazırlanmış bağlama bezler ile çözüm bulunabilir. Yine talk pudrası kullanılarak derinin kuru tutulması, açılan yaralara antibiyotikli pomadlar sürülmesi de diğer seçeneklerdir.
İdrar keselerinde idrar biriken hastaların masajla idrar keselerinin boşaltılması gerekir. Yine dışkısını yapamayan hastalarda da masaj ya da lavman önemlidir.
Hastaların yaşam kalitelerini arttırmak için tekerlekli askı aparatları-yürüteçler- vardır. Bunların da kullanılması hasta için yararlı olmaktadır