top of page

Her kalça röntgeni Distraksiyon Röntgeni midir?Nedir bu röntgenin farkı?

Sırt üstü çekilen her kalça röntgeni Distraksiyon Röntgeni (Pennhip röntgen) değildir !!!

Kalça Displazisinde teşhis klinik muayene ile başlar ve ortalani; Barlow gibi bir takım testlerle kontrol edilir. Son olarak  Distraksiyon radyografi; diğer adıyla PennHip ya da Ventrodorsal yani sırt üstü simetrik çekilerek değerledirilen röntgenle derecesi kesinleştirilir. Tüm bu değerlendirmeler sonucunda yapılacak tedaviye ya da koruyucu önlemlere karar verilir.

- Distraksiyon Radyografi  Nedir ?

Kalça ekleminin gevşekliğini değerlendirmeye yönelik pozisyonda özel bir röntgen tekniğidir. Gevşek yapıdaki kalça eklemi eklem dejenerasyonu ve kireçlenmesi için çok yüksek bir risktir.


Köpek Kalça Distraksiyon Röntgeni
Köpek Kalça Distraksiyon Röntgeni

- Distraksiyon Radyografi tekniği kullanımının avantajı nedir ?

Özellikle yeni nesillerde yavrularda displaziyi önlemek amacıyla ayıklama yapılarak displazinin yüzdesinin azaltılmasını sağlar. Kalça displazisi gelişimi mümkün olabilecek yavruları önceden saptayarak JPS ya da juvenile pubic symphysiodesis olarak isimlendirilen bazı koruyucu işlemlerin yapılabilmesini sağlar.


- OFA nedir? OFA-Ortopedi Birliğinin kalça displazisinin olup olmadığına dair kullandığı standart bir kalça değerlendirme röntgenidir. Çok uzun süredir kullanılan bu yöntemde kalça displazisi olmayan köpeklere buna dair bir sertifika verilir. OFA kalça röntgeni köpek Avrupa'da 12 aylık olmadan, A.B.D'de ise 24 aylık olmadan çekilmemektedir. OFA röntgeni anestezi yapılarak sırt üstü yatırılan köpeğin arka bacakları gergin bir şekilde çekilip hafifçe dizlerin içeriye doğru döndürülmesi ile çekilir. Radyoloji uzmanı eklem gevşekliği, dejeneratif değişiklikler ve açılar üzerinde sübjektif olarak derecelendirme yolu ile değerlendirme yapar.










- Distraksiyon Radyografinin OFA'ya göre avantajı nedir? Distraksiyon radyografi 4 ay gibi erken bir yaşta çekilebilir ve OFA'ya göre kalça eklem gevşekliğini çok daha objektif olarak tespit eder. Distraksiyon radyografi OFA'ya göre kalça displazisinin genetik olarak çok daha çabuk  ve etkin olarak yok edilmesini sağlar. Eğer köpekte kalça displazisini önlemek amacıyla bir operasyon düşünülüyor ise OFA ile değerlendirme yapmak mümkün değildir.


- Distraksiyon Radyografi  tekniği nasıldır ? İşlem sırasında köpekler doğru çekim tekniği için anesteziye alınırlar. En az 3 en fazla 5 ana röntgen alınır. Bunlar Bacaklar gergin pozisyonda OFA'daki gibidir. Bir Kompresyon röntgeni (burada kalça eklemi çukurluğuna kemik başının ne kadarının girdiği ve uyumu görülmüş olur); Eklem içinde üreme varsa kemik başı eklem çukurluğuna tam olarak oturmaz. Distraksiyon röntgenleri, distraktör denilen cihazla eklem gevşekliğini emin olarak ölçmek için iki veya üç röntgen alınır. Bu röntgenlerde eklem başının kalça çukurluğundan maksimum ne kadar dışarıya çıktığı objektif olarak ölçülür.


- Distraksiyon Radyografi sonuçları nasıl yorumlanır ? Sonuçlar radyolog tarafından Distraksiyon indeks- DI olarak rapor edilir. DI derecesi kalça ekleminin gevşeklik derecesini gösterir. Köpeğinizin DI'i ait olduğu köpek ırkının DI dağılımına göre normal olup olmadığı belirlenir. Raporda OFA'da olduğu gibi mükemmel, iyi, kötü gibi bir sonuç belirtilmez. DI'e göre önerilerde bulunulur.


köpek kalça distraksiyon röntgeni
Köpek Kalça Distraksiyon Röntgeni


- FCI' ya göre kalça displazisi sınıflandırması nasıl yapılır? Displazi derecesi sınıflandırması FCI tarafından belirlenmiştir ve aşağıdaki gibi beş derecede incelenir: 

A DERECE-NORMAL:  Asetabulum ve femur başı uyumlu Norberg açısı 105 ° 'den büyük.

B DERECE-NORMALE YAKIN uyumlu ya da hafifçe uyumsuz eklem; Norberg açısı 105 ° veya 105 dereceden daha az.

C DERECE- BAŞLANGIÇ DİSPLAZİ. Uyumsuz eklem Norberg açısı  105 ° ve 100 ° arasında; Dejeneratif eklem hastalığının  hafif belirtileri.

D DERECE-ORTA DERECELİ DİSPLAZİ: Subluksasyon veya femur başı çıkığı, Norberg açısı 100 ° ve 90 ° arasında, asetabular kenar ve femur başında deformasyon ve düzleşme. E DERECE- İLERİ DİSPLAZİ: Norberg açısı 90 ° veya daha az, femur başı dislokasyonu ile çok güçlü dejeneratif artropati bulguları ve ciddi eklem deformitesi ile.

650 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page