top of page

Kalça Displazisinin erken tedavisi JPS operasyonu: Basit-Etkili Yöntem

Juvenile Pubic Symphisiodesis ( JPS )

JPS işlemi köpeklerde kalça kemiğinin (pelvis) alt yüzündeki pubic symphsis ismi verilen büyüme plağının yakılması ile erkenden kapanmasının sağlanması işlemidir. Böylelikle kalça kemiğinin yanlarındaki kalça eklem çukurlukları (acetabulum) yanlara doğru daha fazla yatarak kalça ekleminin gevşekliğinin azalmasını sağlar.



Köpeğim JPS operasyonu için uygun mu?

Öncelikle köpeğinizin bu operasyon için 5 aylıktan küçük olması gerekir. JPSnin başarılı olabilmesi için köpeğinizin gelişiminin devam etmesi gerekir. Köpeklerde büyümenin en hızlı olduğu zaman ilk 6 aylık zaman dilimidir. Bu nedenle bu operasyon için en ideal zaman köpeğinizin 4 aylık olduğu zamandır.


Komplike bir operasyon mudur?

JPS işlemi basit bir operatif girişimdir. Genel anestezi altında yapılır. Komplikasyonları çok azdır. Operasyon sonrası köpeğinizin hareketlerini kısıtlamanız gerekmez. Dikişlerinin alınması için 10 günlük bir iyileşme süresi gerekir. Bunun dışında 4 hafta kadar da tasmasız dolaştırmamak öneriler arasında yer alır.

JPS sonrası köpeğim yine kalça displazisi olur mu?

JPS yapılan displazili köpeklerin ileride problem yaşama riskleri belirgin şekilde azalmaktadır. Ancak operasyonun yapıldığı anda köpeğin yaşı ve kalça eklem gevşekliğinin derecesine göre risk tamamen ortadan kalkmayabilir. Yine de kalça displazisi olan bir köpeğin operatif tedavi seçeneklerine baktığımızda operasyon ve operasyon sonrası en basit işlemin JPS olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden köpeğiniz displazi riski taşıyorsa ve 5 aylık ya da daha küçükse JPS şansını kullanması yerinde olacaktır.

233 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page