top of page

Köpeklerin ciddi derdi: ALERJİ


Köpeklerde alerji yaygın olarak görülmektedir. Ancak köpeğinizin yaşam kalitesini etkilememelidir! Sebeplerini ve çözümlerini anlamak, köpeğinizin rahat ve alerji belirtileri olmadan yaşamasına yardımcı olabilir.

Köpek alerjileri yaygındır ve bunlarla birlikte gelen belirtiler hem siz hem de tüylü arkadaşınız için inanılmaz derecede sinir bozucu olabilir. İyi haber şu ki, köpeğinizin alerjilerini yönetmeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler var. Aşağıda alerjilerin bazı olası nedenlerine ve bunları gidermek için atabileceğiniz adımlara bir bakalım.

Köpek alerjisi türleri ve belirtileri

Alerjilerin arkasındaki tetikleyiciler ve semptomların şiddeti köpekten köpeğe farklılık gösterir. Köpeğinizin maruz kalabileceği üç ana alerji türü vardır:

Pire alerjileri

Birkaç pire ısırığı pire alerjisi olan bir köpeği deli gibi kaşındırmak için yeterlidir! Pire tükürüğünün, pire alerjileriyle (pire alerjisi dermatiti (flea dermatit) olarak da bilinir) ilişkili kaşıntıya neden olan alerjen olduğuna inanılır.

Çevresel alerjiler

Bu alerjileri saptamak zor olabilir çünkü alerjen solunabilir (polen veya toz gibi) veya köpeğinizin cildini temasla dışarıdan etkileyebilir (çamaşır deterjanı veya çimen gibi). Yaygın semptomlar arasında sulu gözler, kaşıntılı veya iltihaplı cilt, hapşırma ve cildin belirli bölgelerini kaşıma veya ısırma sayılabilir.

Köpeğinizin alerji semptomları mevsimlere göre gelip gidiyor gibi görünüyorsa, muhtemelen çevresel bir alerji söz konusudur.

Yiyecek alerjisi

Köpekler etoburdur; yani biyolojik olarak et yemek için tasarlanmışlardır. Köpeğiniz bir süredir yüksek oranda işlenmiş mama taneleri yiyorsa tahıl, patates, pirinç veya mısır gibi alerjen maddelere karşı hassasiyet geliştirmiş olabilir. Köpekler ayrıca tavuk, sığır eti, domuz eti veya hindi gibi belirli bir protein kaynağına karşı hassasiyetten mustarip olabilir.

Dört ayaklı arkadaşınızın gıda alerjisi varsa, sindirim rahatsızlıkları (kusma, ishal ve gaz gibi), kaşıntılı cilt veya genel huzursuzluk fark edebilirsiniz. Kesinlikle mutlu hissetmeyecektir!

Köpek alerjisi ilaçları

Köpeğinizin alerjisinin nedenini belirleyip belirlemeseniz de, semptomlarını yönetmek için atabileceğiniz adımlar vardır.

Alerjinin ne olduğunu bilmiyorsanız:

Antihistaminikler gibi geleneksel tedaviler semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak, köpeğinizin alerjilerinin temel nedenini ortadan kaldırmayacaktır.

Köpeğinizin semptomları şiddetliyse, deri ya da kanda yapılan alerji testi için onu veteriner hekime götürmeyi düşünün. Ucuz değil, ancak bu test, köpeğiniz için sorunlara neden olan belirli yiyecekleri veya çevresel tetikleyicileri belirlemenin hızlı ve etkili bir yoludur.

Alerjinin yiyecekle ilgili olduğunu düşünüyorsanız ancak hangi yiyeceğin köpeğinizi rahatsız ettiğinden emin değilseniz, işe diyetteki ek gıdaları ve yaygın alerjenleri çıkararak başlayın.

Bir gelişme görmüyorsanız, eliminasyon diyetini deneyebilirsiniz. Burası, tek bir protein kaynağı – ideal olarak, köpeğinizin maruz kalmadığı ve bu nedenle reaksiyona neden olması muhtemel olmayan bir bileşen olan yeni bir proteine ​​– temelinde mısır, buğday ve tahıllar gibi tüm ek malzemeleri çıkardığınız bir diyettir.

Bu yeni diyete en az 4-6 hafta sadık kalın ve diğer yiyecekleri yavaş yavaş eklediğinizde alerjinin kaynağını ortaya çıkaracak ve onu köpeğinizin diyetinden tamamen çıkarabileceksiniz.

Alerjinin ne olduğunu biliyorsanız:

Alerjinin ne olduğunu bilmek tedaviyi biraz daha kolaylaştırır!

· Köpeğinizin pire ısırıklarına karşı hassas olduğunu biliyorsanız, düzenli pire tedavilerini yapmanız çok önemlidir. Veteriner hekiminiz, köpeğiniz için en iyi seçenek konusunda size rehberlik sağlayabilir.

· Çevresel alerjisi olan bir köpek için küçük yaşam tarzı değişiklikleri büyük bir fark yaratabilir. Onu düzenli olarak hipoalerjenik şampuanla yıkamayı, evinizi ve köpeğinizin yatağını temiz tutmayı, süpürürken başka bir odaya taşımayı ve çimlerin üzerinde dolaştıktan sonra patilerini ve vücudunu silmeyi deneyin.

· Köpeğinizin protein alerjisi olduğunu biliyorsanız, gıda etiketleri hakkında bilgi sahibi olmanız da önemlidir. Örneğin, bir evcil hayvan maması 'tavuklu' olarak tanıtılabilir, ancak içerik listesine daha yakından bakarsanız domuz veya sığır eti de bulabilirsiniz. Bazı markalar birden fazla protein kullanır veya önceden haber vermeksizin içeriklerini değiştirebilir, bu nedenle araştırma yapmaya değer.

· Köpeğinizin bir tahıl veya 'dolgu' ürününe alerjisi varsa, yine gıda etiketlerini okumak ve onu diyetinden çıkarmak için elinizden gelenin en iyisini yapmak önemlidir. Arkadaşlarınıza, ailenize ve köpeğinizle ilgilenen herkese, verebilecekleri yiyecekleri söyleyiniz ve bunların dışında bir şey vermediklerinden emin olun.

Alerjilerle başa çıkmak söz konusu olduğunda, gidilecek yol bütünsel bir yaklaşımdır. Bunlara odaklanın:

  • · Köpeğinizin diyetini doğru yapmak. Et, organ ve kemiğe dayalı bir diyet, alerjilere karşı direnç oluşturmaya ve bağışıklık sistemini yeniden dengelemeye başlamak için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri sunar.

  • · Omega-3 yağ asitleri ile iltihabı azaltmak. Yüksek seviyede omega-3 yağ asitleri iltihabı azaltmak, cilt sağlığını ve tüy durumunu iyileştirmek için çok yararlıdır.

  • · Stresle başa çıkma. Köpeğinizin yeterince zihinsel uyarımı, fiziksel egzersizi veya insanlarla olumlu etkileşimi yoksa, stresli ve endişeli hissetmeye başlayabilir- bu da bağışıklık sistemine zarar verebilir. Köpekler etraflarındaki atmosferin çok farkındadır, bu yüzden yaşamaları için güvenli ve olumlu bir ortam yaratmaya çalışın.

  • · Düzenli kontroller. Veteriner hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin, böylece köpeğinizin genel sağlığını kontrol edebilirler.

  • · Köpek alerjilerinin yaygın olması, onlara katlanmak zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Tüylü arkadaşınıza yardım etmek için her zaman yapabileceğiniz bir şey vardır!

  • · Alerji Testleri için bizimle bağlantı kurabilirsiniz. Bu testler sonucunda alerji tedavisi için İmmunterapi olanağı ve %80-90 oranında bir düzelme mümkündür.

  • · Popüler tedavilerde kullanılan Kortikosteroidler ve Apoquel gibi ilaçların maalesef yan etkilerinden dolayı uzun süre kullanılabilmeleri de mümkün değildir.


191 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page