top of page

Hayvanlarda Akupunktur Tedavisi Kullanılıyor Mu?

Tabii ki Evet. Akupunktur evcil hayvanınızın tedavisinde veteriner hekimin kullanabileceği tedavi metotlarından bir tanesidir. Bu tedavi şekli vücuttaki özel noktalara iğnelerin batırılarak o noktadaki sinirlerin uyarılmasıyla yapılmaktadır.


Akupunktur Gerçekten bir Tedavi Yöntemi Olarak Görülebilir mi?

Akupunktur 5000 yıla yakın bir süredir gerek insan gerekse hayvanların tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. 1979 yılında Dünya Sağlık Teşkilatı ( WHO ), akupunkturu bir tedavi yöntemi olarak kabul etmiştir. Ancak akupunkturu bu konuda uzmanlaşmış hekimlerin yapması gerektiği unutulmamalıdır.

Akupunktur ilaçlı tedavi ile cerrahi müdahale arasında bir köprü gibidir. Batı ülkelerinde akupunktur genellikle ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı yada yan etkilerinin fazla olduğu alanlarda kullanılırken; doğu ülkelerinde, özellikle Çin'de öncelikle akupunktur tedavisi seçilmektedir.


Etki mekanizması nedir ?

Akupunktur bilinen tüm büyük fizyolojik sistemleri etkiler. Bunu da merkezi sinir sistemi aracılığıyla kas iskelet, hormonel ve kardiovaskuler sistemi etkileyerek yapar. Böylelikle bölgede kan dolaşımı artışı, yangının azalması, endorfinlerin (morfin benzeri olan vücudun doğal ağrı kesicisi) salınımı, kas spazmının geçmesi, sinirlerin uyarılması, vücudun immun (bağışıklık) sisteminin uyarılması, çeşitli hormonların salınımı, beyin ve medulla spinalis'te (omurilik) maddelerin salınımı meydana gelir.


Kedi ve Köpeklerde Hangi Hastalıklarda Akupunktur Tedavisi Kullanılabilir ?

Kas iskelet sistemi problemleri (Kalça displazisi -Kalça ekleminin uyumsuzluğuna ilişkin bir hastalık, Artrit -Mikropsuz eklem hastalığı-, İntervertebral disk hastalığı -halk arasında bel fıtığı da denilmektedir-, Uzun sureli incinmeler); Deri problemleri (Lick granuloma - Yalamaya bağlı olarak deride üremeler oluşturan bir hastalık-, Neurodermatit -Sinirsel deri hastalığı-); Sinirsel bozukluklar (Travmatik sinir hasarları, Paralizler , Felçler- 6 aydan fazla zaman geçmemiş ve eklemlerde komplikasyonlar ortaya çıkmamışsa-, Epilepsi-Sara- ); Solunum Sistemi problemleri ( Astım)


Atlarda da akupunktur tedavisi Uygulanıyor mu ?

Evet. Atlarda akupunkturun çoğunlukla kullanıldığı problemler ise şunlardır :

Kas-İskelet Sistemi problemleri (Bel problemleri, Navikuler hastalıklar, Laminitis - Arpalama, Tendo problemleri, Çeşitli topallıklar); Sinir travmaları; Operatif analjezi; Solunum Sistemi problemleri (Özellikle burun kanamaları).

Ayrıca akupunktur tüm hayvanlarda ki buna egzotik ve vahşi hayvanlar da dahil yapılabilmektedir.


Akupunktur uygulaması ağrılımıdır ? Kedim ya da köpeğim nasıl reaksiyon gösterir ?

Akupunktur sterilize edilmiş (mikropsuz) çok ince paslanmaz çelik iğnelerle yapılır. Çok hassas alanlarda iğnenin deriyi geçmesi sırasında çok kısa bir süre iğnenin batışı hissedilebilir. Ancak iğne batırıldıktan sonra hasta gevşer ve tedavi boyunca yarı uyur bir durumda kalır. Aşağıdaki resimde normal bir enjektör iğnesi ile akupunktur iğnesinin karşılaştırılmasını görmektesiniz. Oldukça ince olan bu iğneler gerçekten acı vermemektedir, tabii ki doğru akupunktur yapanların elinde :)


Akupunktur güvenli midir ?

Akupunkturu yapan hekim uzman ise akupunktur güvenli tedavilerden biridir. Yan etkileri çok nadirdir. Çünkü akupunktur vücudun kendi iyileşme sistemini dengeler ve dışarıdan hiç bir kimyasal madde kullanılmaz.


Akupunktur tedavileri ne kadar sıklıkta uygulanır ve tedavi ne kadar sürer ?

Tedavi süreleri, tedavi edilen hastalığa ve kullanılan akupunktur yöntemine göre 10 saniye ile 30 dakika arasında değişmektedir. Akupunktur noktalarını uyarmak için pek çok yol vardır. Bunlar elektrik, lazer, iğne, enjektabl solüsyonlar, ısı, manyetik alan, ses, şok dalga gibidir. Hasta genellikle 4- 6 hafta için, haftada bir ya da iki kez tedaviye çağrılır. Bu hastanın şikayetlerinin akut ya da kronik olmasına göre değişir. Genellikle ilk 4-6 seanslık tedavi içinde olumlu bir cevap alınması beklenir. Tabii bu cevap tedavi edilen probleme ve akut ya da kronik olmasına göre uzayıp, kısalabilmektedir.

571 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page