top of page

Köpeğim Kalça Displazisi mi?


Bu sorununun cevabını vermek için bir yaşından küçük köpeklerde Distraksiyon radyografi (PennHIP) ; bir yaşından büyük köpeklerde OFA yöntemi ile röntgen çekilmesi ve köpeğinizin kalça eklem muayenesi (eklem gevşekliği) yapılması gerekir. Sadece basit bir röntgren, sadece yürüyüşüne ve koşmasına bakarak displazi denilmesi yanlıştır.

Alabileceğim önlemler nedir?

Köpeğinizin ilk aylardan itibaren fazla kilo almamasına dikkat etmelisiniz.  Gereksiz ise köpeğinize kalsiyum yüklemesi yapmayınız. Bunun yerine glikozamin, kondrotin, MSM gibi kıkırdak koruyucu gıda takviyeleri daha iyidir.

Köpeğinizin aşı programı genellikle 3-3,5 aylık yaştayken bitecektir. Bitmesini takiben 4-4,5 aylıkken mutlaka Distraksiyon (PennHIP) röntgenini çektirin. Bu köpeğinizin ileride displaziye yatkınlık derecesini ve eklem gevşekliğini tespit etmeye yarar. Böylece erken ve basit önlemler alınabilir. Bunun dışında kaygan zeminlerde kayma, bu zeminde oyun oynamaktan kaçınmak önemlidir. Aşırı merdiven inip çıkmak da köpek için zararlıdır. Mümkün olduğunca toprak ve çim alanda köpeğinizin yürümesi onun için çok yararlıdır.


Köpeğimde Kalça Displazisi tespit edildi. Ne yapmalıyım?

Öncellikle sakin olun ve paniklemeyin. Köpeğiniz sakat, kötürüm ya da felçli gibi bir durumda kalmayacak. Çevrenizde konuyla ilgili bilgi ve deneyime sahip birileri varsa onların deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. Ancak kalça displazisinin çeşitli aşamaları olduğunu ve sizin köpeğinizin aynı tedaviye uygun olup olmadığını kesin anlamanız gerekir. Bunun için de mutlaka uzman bir veteriner hekime gitmeniz gerekmektedir. 

Tedavi önerilerinde bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekli noktalar bulunmaktadır. Bunlar yukarıda belirttiğim gibi köpeğinizin kalça displazisi hangi aşamada ya da kaçıncı derecede? Basit önlemler ile operasyondan kaçınmak mümkün mü? Operasyon gerekiyorsa köpeğimin yaşına, kilosuna, yaşam şekline ve benim bakım şartlarıma en uygunu hangisi? Bu sorulara verilecek cevaplar gerçekten önemlidir.

Köpeğiniz 20 kilonun üzerinde ise kemik başının kesilmesi yani Caput femoris rezeksiyonu işlemi çok da uygun değildir. Ya da köpeğiniz 6 aylık olduysa JPS operasyonuna uygun değildir. Ya da eklem dejenerasyonu başladıysa TPO operasyonuna uygun değildir. En önemli nokta ise büyüme çağında operasyon geçiren köpeklerin gelişimlerinin aksaması ve yaşıtlarına göre daha küçük kalmasıdır. Bu da tedavi seçeneklerini gözden geçirirken dikkat edilmesi gereken bir konudur.


Köpeğimin tedavisi için nereye başvurabilirim?

Veteriner hekiminizin şüphelenmesi ya da sizin gözünüze çarpan bazı aksaklıklarla veteriner hekime gitmeniz sonucu köpeğinize displazi teşhisi konuldu. Şimdi tedavi için bulunduğunuz noktanın bazı özelliklerini bilmeniz gerekiyor. Bünyesinde bu konuda uzman cerrah var mı? Sizi başka bir noktaya mı sevk edecek? Dışarıdan bir cerrah çağırarak kendi bünyesinde mi operasyon yapılacak? Operasyon sonrası bakım şartları ve süreleri gibi pek çok önemli soru var.  Neden önemli? Genellikle displazi problemi için yapılan operasyonlar sonrasında operasyon yapan uzmanın köpeği belirli periyodlarda görmesi ve kontrol etmesi gerekir. Kendi bünyesinde cerrah bulunan bir yerde köpeğiniz operasyon olduğunda köpeğinizin kontrolünde güçlük çekmezsiniz. Diğer durumlarda istediğiniz zaman köpeğinizin operasyonunu yapan hekime ulaşmanız ve onun köpeğinizi kontrol etmesi zor olacaktır.

Köpeğinizin mizacı da tedavi seçeneklerinde göz önünde bulundurmanız gereken bir noktadır. Eğer sinirli ya da çok hareketli bir köpekse TPO gibi bir operasyon sonrasında bakımı ve hareketsizliği sağlamak güç olacağını bilmek gerekir.

Sonuç olarak kalça displazisi hangi aşamada olursa olsun tedavi olanağı bulunan bir problemdir ve tedavi seçeneklerinde köpeğin gelişim sürecini aksatmamak için medikal tedaviden noninvasiv-kansız yöntemlere ve bundan sonra da invasiv operatif yöntemlere doğru gitmekte fayda vardır.

1.127 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page