top of page

Köpeklerde Hemanjiyosarkom



Hemanjiyosarkom, kan damarı iç yüzünün bir kanseridir ya da damarların tıbbi olarak vasküler endotel olarak adlandırılan kısımından köken alır. Hemanjiyosarkom hızlı bir şekilde yayılabilir. Çünkü köpeğinizin vücudunun her yerinde kan damarları vardır. Aynı zamanda anjiyosarkom veya malign hemanjiyoendotelyom olarak da adlandırılır. Hemanjiyosarkom HSA olarak kısaltılır. İleri yaşlı büyük ırk köpeklerde daha yaygındır ve köpeklerdeki tüm tümörlerin %5-7'sini oluşturur.

Hemanjiyosarkom sadece köpeklere özgü bir kanserdir. İnsanlar bazen anjiyosarkom adı verilen benzer tümörlere yakalarlar. Bunlar genellikle vinil klorür ve poliklorlu PCB'lere iş maruziyetinden kaynaklanmaktadır. Bunlar da kauçuk veya lastik fabrikalarında daha fazla ortaya çıkan maddelerdir. Meme kanseri tedavisi için yüksek doz radyasyon alan kadınlar da ciltte anjiyosarkom alabilir.

Üç tür HSA vardır:

  • Visseral – iç organlarda, özellikle dalakta, kalpte (sağ atriyumda), karaciğerde

  • Dermal veya kutanöz - genellikle tüylerin seyrek olduğu yerde ciltte görülür

  • Hipodermal – cilt altındaki doku tabakasında (subcutis)

Bu listeden de anlaşılacağı gibi. hastalık vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Genellikle dalak veya kalp gibi çok fazla kan akışı olan bir yerde başlar. Aslında dalak kanserlerinin %66'sı, kalp kanserlerinin %40'ı HSA'dır. Dalağın işi kırmızı kan hücrelerini filtrelemektir. ve bu yüzden HSA tümörü için en olası yerlerden biri dalaktır.

Hemanjiyosarkom yavaş başlar. Genellikle ağrıya neden olmaz ve köpekler semptom göstermeyebilir. Ama sonunda çok agresif gelişme gösteren bir kanserdir. Tespit etmek de zordur. Bu nedenle de, vakaların yarısından fazlasında, HSA teşhisi konduğunda, zaten yayıldığı anlamına gelir. Akciğerlere, karın lenf düğümlerine, beyne, kemiğe ve kaslara ve ayrıca omentuma geniş çapta metastaz (yayılma) yapabilir.

Hipodermal ve viseral formlar HSA'nın en agresif ve invaziv tipleridir. Dermal HSA, henüz yayılmadıysa bazen tedavi edilebilir. Ancak diğer HSA türleri gibi, dahili olarak metastaz yapabilir. Hastalık ilerledikçe, tümörler sıklıkla büyür ve yırtılır. Sonuç, ani kötüleşmeler şok ve ölüme yol açan şiddetli kanamadır.

HSA'nın nedeni bilinmemektedir, ancak cins eğilimi nedeniyle genetik muhtemelen bir rol oynamaktadır.

Hemanjiyosarkomda Geleneksel Çin Veteriner Hekimliği (GÇVT) bitkisel formülleri ve akupunkturu kullanarak, Qi ve kan stazını veya durgunluğunu dengeleyerek; ayrıca kanamayı durdurarak tedavide yan etkisi olmayan bir çözüm sunmaktadır. Bu tedaviler trombositlerin ve pıhtılaşmanın iyileştirilmesine yardımcı olur. Böylece iç kanamayı ve de dış yaralardaki kanamaları durdurmak mümkün olur. Hemanjisarkomlu köpeklere yardım etmede etkili olmasını sağlayan da aslında budur. Ayrıca bu tedavi bir HSA tümörünün büyümesini yavaşlatmaya da yardımcı olabilir. Aslında, HSA hücrelerini öldürme potansiyelini incelemek için yapılan GÇVT araştırmaları da var. Bu tedavilerin ayrıca antienflamatuar özelliklere sahip olduğu da görülmektedir.

Eğer köpeğinizde hemanjiyosarkom varsa ikinci bir tedavi seçeneği olarak Geleneksel Çin Veteriner Tıbbını değerlendirebilirsiniz.

32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page